ΠΑΙΔ.Ι.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (ΠΑΙΔ.Ι.)
Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών με Αναπτυξιακές, Μαθησιακές και Κινητικές Διαταραχές
Κέντρο Ημέρας Πρώιμης Παρέμβασης (Κ.Η.Π.Π.)
• Ειδικό Παιδαγωγικό • Εργοθεραπεία • Λογοθεραπεία • Φυσιοθεραπεία • Ψυχολογική Στήριξη
• Μαθησιακό • Ομάδες Κοινωνικοποίησης • Συμβουλευτική Γονέων • Δια Βίου Εκπαίδευση
Χελμού 35 • 14565 • Άγιος Στέφανος, Αττικής •
( +30 210 814 2218 • Fax: +30 210 814 5949
Switch to English
Για Γονείς Για Ειδικούς
HomeTo Κέντρο μαςΥπηρεσίεςΚ.Η.Π.Π.ΚαλοκαιρινόFAQΕπικοινωνίαUpledger ΣεμινάριαΑίτηση ΕγγραφήςΦόρμα ΕνδιαφέροντοςΕκπαίδευση στην Α.Ο.UpledgerΘέσεις Εργασίας

Η Θεραπευτική Μέθοδος Wilbarger
Αισθητηριακή Αμυντικότητα: Μια Περιεκτική Θεραπευτική Προσέγγιση
με Εκτενή Κλινικά Εργαστήρια
Patricia Wilbarger, M.Ed. & Tracy Stackhouse, ΜΑ, OTR
Αθήνα

Οι διεθνούς φήμης ερευνήτριες, συγγραφείς και κλινικοί Patricia Wilbarger, M. Ed., FAOTA, και Tracy Stackhouse, ΜΑ, OTR παρουσιάζουν τη μέθοδο Therapressure (μέθοδο Wilbarger).

Περιγραφή:
Η αισθητηριακή αμυντικότητα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα αισθητηριακής ρύθμισης το οποίο σπάνια αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται άμεσα και σωστά θεραπευτικά. Το σεμινάριο αυτό θα εστιάσει σε βάθος στην κλινική παρέμβαση της αισθητηριακής ευαισθησίας και την ποικιλία των άτυπων συμπεριφορών που προκύπτουν και που συχνά αντιμετωπίζονται σαν προβλήματα δευτερεύουσας σημασίας.

Η αισθητηριακή ευαισθησία θα περιγραφεί μέσα από πολλές διαγνωστικές και ηλικιακές ομάδες. Σημασία θα δοθεί στη συσχέτιση μεταξύ της αισθητηριακής ευαισθησίας και νέων θεωριών ψυχολογίας και νευροεπιστήμης.  Τα κλινικά εργαστήρια θα περιλάβουν συγκεκριμένες τεχνικές αξιολόγησης και θεραπείας συμπεριλαμβανομένου και του πρωτοκόλλου της Patricia Wilbarger. Οι κλινικές ασκήσεις θα περιλάβουν την αναγνώριση και την ανάλυση συμπεριφορών που βασίζονται σε αισθητηριακή επεξεργασία, τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων (η «αισθητηριακή δίαιτα») και τη διαχείριση μεμονωμένων περιστατικών χρησιμοποιώντας ανώτερη κλινική συλλογιστική.

Η κλινική εμπειρία 40 ετών και οι νέες ανακαλύψεις στη βασική νευροεπιστήμη ανέπτυξαν μία συγκεκριμένη και πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση η οποία είχε σημαντικά αποτελέσματα στους ασθενείς που εφαρμόστηκε.  Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι προσωποκεντρική και απαιτεί ανώτερη κλινική συλλογιστική.  Η έκθεση σε παρεμφερείς τεχνικές χωρίς τη σωστή εκπαίδευση έχει καταλήξει στην ακατάλληλη χρήση και στη λανθασμένη κατανόηση αυτής της θεραπευτικής παρέμβασης από θεραπευτές διάφορων ειδικοτήτων.  Η άμεση εκπαίδευση που θα προσφερθεί σε αυτό το σεμινάριο είναι ζωτικής σημασίας στη σωστή εφαρμογή της προσέγγισης Wilbarger.

Τι περιλαμβάνει το σεμινάριο:
Το περιεχόμενο αυτού του σεμιναρίου περιλαμβάνει την παρουσίαση των τελευταίων ευρημάτων της έρευνας και της κλινικής εφαρμογής στο θέμα της συσχέτισης μεταξύ αισθητηριακής επεξεργασίας και συμπεριφοράς. Δίνεται έμφαση στο πως η αισθητηριακή αμυντικότητα και τα νευροφυσιολογικά της συστατικά επηρεάζουν τη μάθηση, τις κοινωνικές σχέσεις και τη λειτουργικότητα. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν μεθόδους αξιολόγησης και θεραπείας για την ελάττωση της αισθητηριακής αμυντικότητας σε όλο το φάσμα ηλικιών.  Οι ομιλητές θα περιγράψουν και θα επιδείξουν μία ειδική πολυδιάστατη θεραπευτική μέθοδο η οποία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις συμπεριφορές που προκαλούνται από τη αισθητηριακή αμυντικότητα.  Η θεραπεία περιλαμβάνει εκπαίδευση στη σωστή εφαρμογή του προγράμματος Therapressure (βαθειά απτική πίεση και ιδιοδεκτικός ερεθισμός) και στο σχεδιασμό της Αισθητηριακής Δίαιτας.  Θα αναφερθούν κλινικά παραδείγματα της εφαρμογής αυτής της μεθόδου στην αποκατάσταση παιδιών και ενηλίκων με σωματικά και ψυχιατρικά νοσήματα.

Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν:
Ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, παιδονευρολόγοι, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, νευροψυχολόγοι, λογοπεδικοί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί και άλλοι ειδικοί επαγγελμάτων υγείας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την καλύτερη κατανόηση του σεμιναρίου προτείνουμε τη γνώση της θεωρίας και της τυπολογίας δυσλειτουργιών αισθητηριακής ολοκλήρωσης καθώς και της θεραπείας αισθητηριακής ολοκλήρωσης.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ 75

Οι στόχοι του σεμιναρίου:
· Η κατανόηση των κύριων χαρακτηριστικών της αισθητηριακής αμυντικότητας και του πως αυτή επηρεάζει την εκτέλεση έργου
· Η γνώση των κλινικών τεχνικών στη θεραπεία της αισθητηριακής αμυντικότητα για άτομα διαφόρων ηλικιών και διαγνώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της αυτογνωσίας του ατόμου για την αισθητηριακή αμυντικότητα του
· Η διάγνωση της αισθητηριακής αμυντικότητας με τη χρήση ειδικού ερωτηματολογίου
· Ο σχεδιασμός ατομικής «αισθητηριακής δίαιτας» για διάφορες διαγνώσεις και ηλικίες
· Η εφαρμογή άμεσης κλινικής παρέμβασης σε ασθενείς με αισθητηριακή αμυντικότητα
· Η πληροφόρηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην ψυχολογία και την νευροεπιστήμη σχετικά με αυτήν την πάθηση καθώς και το μέλλον της έρευνας και της μελέτης στο θέμα αυτό

Πρόγραμμα Σεμιναρίου:
Θα ανακοινωθεί
(οι ώρες θα τηρηθούν αυστηρά. Θα ανακοινωθούν διαλείμματα στη διάρκεια του σεμιναρίου)

 

Οι Εισηγήτριες:
Η Patricia Wilbarger, M.Ed.
, έχει πτυχία στην εργοθεραπεία και στην ψυχολογία.  Έχει ασχοληθεί με την αισθητηριακή αμυντικότητα για περισσότερα από 40 χρόνια.  Είναι συνιδρυτής των προγραμμάτων Avanti.  Παρουσιάζει σεμινάρια παγκοσμίως και έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη οργανισμών σε πολλές χώρες στην αισθητηριακή ολοκλήρωση.  Η κυρία Wilbarger είναι ευρέως γνωστή για την κλινική της πείρα με νεογνά, βρέφη και παιδιά με διάφορες διαγνώσεις.  Υπήρξε μία από τις πρώτες εργοθεραπεύτριες που εργάστηκε σε νοσοκομειακή μονάδα προώρων στις ΗΠΑ.  Συνεχίζει να διδάσκει διεθνώς και παγκοσμίως σε θέματα αισθητηριακής ολοκλήρωσης και αισθητηριακής αμυντικότητας.  Έχει εκτενές συγγραφικό έργο, υπήρξε από τις πρώτες συνεργάτιδες της A. J. Ayres, καθώς και πρώην εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό στέλεχος του Sensory Integration International.

Η Tracy Murnan Stackhouse, MA, OTR είναι εργοθεραπεύτρια,  πρόεδρος και ιδρύτρια του Developmental & Fragile X Resource Centre (Developmental FX) στο Denver, Colorado, ΗΠΑ. Στο κέντρο της καθοδηγεί το τμήμα εργοθεραπείας σε έρευνα, θεραπεία, αξιολόγηση και συμβουλευτική ασθενών με νευροαναπτυξιακές δυσκολίες κυρίως σύνδρομο Εύθραυστο Χ και αυτισμό. Η Tracy έχει Μaster’s στην αναπτυξιακή ψυχολογία. Είναι εκπαιδευμένη στην μέθοδο Bobath από τη Lois Bly, στο Sensory Integration and Praxis Tests (SIPT) και ειδικεύεται  στην αισθητηριακή ολοκλήρωση στο Children’s Hospital in Denver καθώς και στο Fragile X Research and Treatment Center. Είναι λέκτορας θεμάτων πάνω στην αισθητηριακή επεξεργασία, αμυντικότητα, αυτισμό και Εύθραυστο Χ στις ΗΠΑ και διεθνώς.


Χελμού 35 • 14565 • Άγιος Στέφανος, Αττικής • +30 210 814 2218 • Fax: +30 210 814 5949
© 2005-2017 Παιδιατρικό Ινστιτούτο Ε.Π.Ε.

Ενημέρωση 26/7/2016