ΠΑΙΔ.Ι.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (ΠΑΙΔ.Ι.)
Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών με Αναπτυξιακές, Μαθησιακές και Κινητικές Διαταραχές
Κέντρο Ημέρας Πρώιμης Παρέμβασης (Κ.Η.Π.Π.)
• Ειδικό Παιδαγωγικό • Εργοθεραπεία • Λογοθεραπεία • Φυσιοθεραπεία • Ψυχολογική Στήριξη
• Μαθησιακό • Ομάδες Κοινωνικοποίησης • Συμβουλευτική Γονέων • Δια Βίου Εκπαίδευση
Χελμού 35 • 14565 • Άγιος Στέφανος, Αττικής •
( +30 210 814 2218 • Fax: +30 210 814 5949
Switch to English
Για Γονείς Για Ειδικούς
HomeTo Κέντρο μαςΥπηρεσίεςΚ.Η.Π.Π.ΚαλοκαιρινόFAQΕπικοινωνίαUpledger ΣεμινάριαΑίτηση ΕγγραφήςΦόρμα ΕνδιαφέροντοςΕκπαίδευση στην Α.Ο.UpledgerΘέσεις Εργασίας

Θεραπευτική Ακρόαση™ & Quickshifts
Sheila Frick, OTR/L

Περιγραφή Σεμιναρίου: Η ακοή είναι μία ολιστική λειτουργία του εγκεφάλου και δεν αποτελεί απλά ερεθισμό του ακουστικού συστήματος. Είναι μία εκούσια δράση. Η ενεργή ακρόαση είναι δυναμική και συνεχώς προσαρμοζόμενη. Η ακρόαση απαιτεί την επιθυμία για επικοινωνία και την ικανότητα της εστίασης του αυτιού σε επιλεγμένους ήχους με στόχο τη διάκριση και την μετάφραση τους. Το άτομο δυναμικά ακούει και κατευθύνει την προσοχή του προς το περιβάλλον με Όλο το Σώμα.
Μέσα από τη αφοσιωμένη δουλειά της Δρ. A. Jean Ayres, γνωστή ως Αισθητηριακή Ολοκλήρωση καθώς και τη δουλειά πολλών άλλων, έχουμε μάθει πως ο τρόπος με τον οποίο δεχόμαστε, επεξεργαζόμαστε και προσαρμοζόμαστε στην αίσθηση από το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μας έχει άμεση επίδραση σε λειτουργικές δεξιότητες και επιτέλεση έργων. Όπως το αιθουσαίο, σωματαισθητικό και οπτικό σύστημα παίζει σημαντικότατο ρόλο στη θεραπεία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, το ακουστικό σύστημα έχει διάχυτες διασυνδέσεις με τον εγκέφαλο και όλο το σώμα. Επομένως, τα εργαλεία που βασίζονται στον ήχο χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την αισθητηριακή επεξεργασία και ολοκλήρωση – ενισχύοντας σε τελική ανάλυση τη λειτουργικότητα.
Αυτό το 3ήμερο εργαστηριακό σεμινάριο παρουσιάζει ένα τεκμηριωμένο πρωτόκολλο το οποίο συνδυάζει θεραπευτική παρέμβαση με βάση τον ήχο μαζί με δραστηριότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης με στόχο την δημιουργία μίας περιεκτικής και αποτελεσματικής θεραπείας για διαφορετικούς πληθυσμούς που παρουσιάζουν προβλήματα αισθητηριακής Επεξεργασίας. Θα συζητηθούν εισαγωγικά θέματα ενώ κατόπιν το πρόγραμμα θα προχωρήσει σε Ανώτερο Επίπεδο με εν τω βάθει οδηγίες για Θεραπευτική Ακρόαση και θεραπευτικής χρήσης των Quickshifts.

Ποιοί μπορούν να συμμετέχουν: Εργοθεραπευτές, λογοπεδικοί, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, γιατροί, παιδαγωγοί, ειδικοί παιδαγωγοί, γυμναστές ειδικής αγωγής, και γονείς. Φοιτητές επί πτυχίω και μεταπτυχιακοί μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Τι Είναι η Θεραπευτική Ακρόαση™- Therapeutic Listening™: Η Θεραπευτική Ακρόαση™ - Therapeutic Listening™ (TL) είναι μία περιεκτική και πολύπλευρη προσέγγιση βασισμένη στον ήχο η οποία περιλαμβάνει πολύ περισσότερο «από αυτιά». Όπως και με άλλα αισθητηριακά συστήματα, το ακουστικό σύστημα δεν λειτουργεί απομονωμένα. Νευρολογικά είναι συνδεδεμένο με όλα τα επίπεδα λειτουργίας του εγκεφάλου και ως αποτέλεσμα έχει μία ευρεία επίδραση. Ο τρόπος με τον οποίο ακούμε επηρεάζει όχι μόνο ολιστικά την φυσιολογία μας αλλά και την συμπεριφορά μας.
Η TL αποτελεί μία ειδική παρέμβαση με βάση τον ήχο που πηγάζει από αρχές ανάπτυξης και αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Η μουσική που χρησιμοποιείται στην TL δίνει στο άτομο μοναδική και με ακρίβεια ελεγχόμενη αισθητηριακή πληροφορία. Η μουσική είναι ηλεκτρονικά τροποποιημένη για να τονίζει τα φυσιολογικά εύρη του ήχου που φυσιολογικά προσελκύουν την προσοχή και δραστηριοποιούν την κίνηση του σώματος, συγχρονίζοντας τη με το περιβάλλον. Η TL χρησιμοποιεί αυτές τις ηλεκτρονικές τροποποιήσεις μαζί με τα οργανωμένα, ρυθμικά πατέντα που περιέχονται στη μουσική, ώστε να πυροδοτούν τις αυτορυθμιζόμενες ικανότητες του νευρικού συστήματος.
Η TL δεν είναι μία ακουστική θεραπευτική μέθοδος που αποτελείται από ένα πρόγραμμα το οποίο ακολουθείται με προκαθορισμένη σειρά. Τα διαφορετικά album που περιλαμβάνονται στην TL μπορούν να οργανώνονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους/διαδοχές έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες και στόχους του κάθε ασθενή.
Η TL όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της, αλλά και σε συνδυασμό με άλλες αισθητικοκινητικές θεραπείες, στα πλαίσια της αισθητηριακής δίαιτας (προγράμματος ) στο σπίτι, στο σχολείο, ή στον θεραπευτικό χώρο. Η TL προσφέρει ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, καθιστώντας την κατάλληλη για μία μεγάλη ποικιλία ασθενών. Επομένως η TL μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα αισθητηριακής επεξεργασίας.

Σε τι βοηθά η ΘΑ: Η TL μπορεί να βοηθήσει ποικιλία ατόμων διαφορετικών ηλικιών που μπορεί να παρουσιάζουν:
• Φτωχή προσοχή
• Δυσκολία να συσχετίζονται με άτομα ίδιας ηλικίας και να έχουν περιορισμούς στο παιχνίδι
• Προκλήσεις με μεταβάσεις ή αλλαγές στη ρουτίνα τους
• Δυσκολίες επικοινωνίας (λεκτικής και μη λεκτικής)
• Προβλήματα με τον ύπνο, έλεγχο κύστης και εντέρου, καθώς και σίτισης
• Πρόβλημα στο να ακολουθούν οδηγίες
• Δυσκολία στην αντίληψη και πλοήγηση στο χώρο
• Φτωχό χρονισμό και διαδοχή κινητικών δεξιοτήτω
• Δυσκολίες με ευερεθιστότητα, διάθεση
• Δυσκολίες ρύθμισης του επιπέδου ενέργειας τους(π.χ. πολύ ψηλή ή χαμηλή εγρήγορση)
• Στασική ανασφάλεια (φόβος σε ύψη, στο να παίζει σε εξοπλισμό παιδικής χαράς)
• Αφύσικές ανταποκρίσεις σε διαφορετικά αισθητηριακά ερεθίσματα (ήχοι, άγγιγμα, γεύση, πόνος)
• Φτωχή πράξη και κινητικό σχεδιασμό – ιδεατό, σχεδιασμός και ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας
• Δυσκολία στο να ανταποκρίνεται σε ήχους και λεκτικές οδηγίες
Πολλοί θεραπευτές που έχουν εκπαιδευτεί στην TL, τη θεωρούν ως ένα σημαντικό συμπλήρωμα στη θεραπεία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, η οποία μπορεί να αυξήσει την ένταση και να ελαττώσει τη διάρκεια της θεραπείας.

Τι Είναι τα Quickshifts: Μέσα τα πλαίσια της TL η σειρά Quickshifts (QS) music albums είναι ένα από τα πιο προηγμένα μουσικά εργαλεία που έχει αναπτύξει η Sheila Frick.
Μία από τις ιδιαιτερότητες των QS είναι ότι αυτά τα ηχητικά εργαλεία ενσωματώνουν την κατανόηση της ακουστικό-κινητικής ολοκλήρωσης και της δίωτης τεχνολογίας ήχου για να επιδράσουν στην νευρωνική επικοινωνία, σε συμπεριφορικές αλλαγές, και σε πολύ ειδικευμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Η μουσική του κάθε QS album όχι μόνο έχει επιλεχτεί για τις μοναδικές της ιδιότητες αλλά έχει επίσης προσεκτικά οργανωθεί για να βελτιστοποιεί τα θεραπευτικά οφέλη. Τέλος, τα QS, σε αντίθεση με άλλα θεραπευτικά εργαλεία ήχου, έχουν την δυνατότητα να προκαλούν άμεσες αλλαγές στην απόδοση και στην λειτουργικότητα.

Στόχοι: Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να:
• γνωρίσουν την ιστορική ανάπτυξη των τεχνικών της Θεραπευτικής Ακρόασης ™
• κατανοήσουν την ανατομία και την νευροφυσιολογία της ακοής και ακρόασης
• κατανοήσουν τη θεωρητική αιτιολογία της ανάπτυξης της Θεραπευτικής Ακρόασης ™ και τις στρατηγικές αξιολόγησης
• γνωρίσουν τεχνικές ακρόασης σε συνδυασμό με θεραπευτικές τεχνικές για τη στάση και την αναπνοή, καθώς και την αισθητηριακή δίαιτα με έμφαση στη σημαντικότητα της λειτουργικότητας της μουσικής και της ηλεκτρονικά αλλαγμένης μουσικής
• διακρίνουν μεταξύ των διαφόρων τύπων μουσικής και ηλεκτρονικών μετατροπών
• προσαρμόζουν προγράμματα ακρόασης για να ικανοποιούν ατομικές ανάγκες πελατών
• μάθουν πώς να απαρτιώνουν την ποικιλία QS με το πρόγραμμα Therapeutic Listening και την αισθητηριακή ολοκλήρωση
Θα χρησιμοποιηθούν video για αξιολόγηση, σχεδιασμό θεραπείας και συζήτηση ασθενών διαφόρων ηλικιών και διαγνώσεων. Τα εργαλεία και υλικά που θα προταθούν και θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το σεμινάριο είναι ειδικά σχεδιασμένα για θεραπεία παιδιών και ενηλίκων με δυσλειτουργία αισθητηριακής επεξεργασίας και αισθητηριακής ρύθμισης.

Πιστοποίηση: Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποίηση στη Θεραπευτική Ακρόαση - Therapeutic Listening (Εισαγωγικό και Ανώτερο Επίπεδο) και στα Quickshifts.

Κόστος: Παρακαλούμε κοιτάξτε την φόρμα εγγραφής. Περιλαμβάνει εγχειρίδιο (σε Ελληνικά ή Αγγλικά) και διαλλείματα καφέ. Γεύμα δεν χορηγείται. Άλλα υλικά όπως music chips, chip players, ειδικά ακουστικά, βιβλία, κ.α. δεν περιλαμβάνονται στην τιμή και θα υπάρχουν για αγορά στο σεμινάριο. Για μελλοντικές αγορές επικοινωνήστε με την Theraped ΕΠΕ.

Προτεινόμενη Προετοιμασία: Παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικό, συνιστάται ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες να έχουν σχετική γνώση των αρχών και της θεραπευτικής προσέγγισης της αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Για την παρακολούθηση, συστήνεται να αγοράσουν το βιβλίο, «Listening with the Whole Body: Clinical Concepts & Treatment Guidelines for Therapeutic Listening™». H Theraped θα διαθέτει τα βιβλία στην ειδική τιμή των 70€ευρώ. Η κανονική τιμή είναι 85€.

Γλώσσα Σεμιναρίου: Το σεμινάριο θα παρουσιαστεί στα Αγγλικά.

CEU's: 1,95 CEU's/19,5 ώρες παρακολούθησης

Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο έως μέτριο

Πρόγραμμα: Θα αναρτηθεί σύντομα.

Διαδικασία Εγγραφής: Παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα εγγραφής.

Ακυρώσεις & Πληρωμές: Ακυρώσεις δεν γίνονται δεκτές. Σε περίπτωση ακύρωσης σεμιναρίου από το Παιδιατρικό Ινστιτούτο λόγω μειωμένου αριθμού συμμετεχόντων ή άλλων αιτιών (καιρού, ασθένειας εισηγητή, απεργίας, κλπ) μπορείτε να ζητήσετε πλήρη επιστροφή διδάκτρων ή να τα αφήσετε το ίδιο σεμινάριο που θα επανοργανωθεί, ή έναντι των διδάκτρων άλλου σεμιναρίου.
Αν υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, προτεραιότητα δίνεται αφενός στα άτομα που έχουν κάνει αποπληρωμή διδάκτρων και αφετέρου στην ημερομηνία αποπληρωμής διδάκτρων.
Η συμμετοχή σας γίνεται δεκτή με την Αίτηση Εγγραφής ΚΑΙ την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού. Αν μας στείλετε μόνο την Αίτηση Εγγραφής δε μπορούμε να σας συμπεριλάβουμε στο σεμινάριο. Περισσότερες λεπτομέρειες στην αίτηση εγγραφής.

Η Εισηγήτρια: Sheila Frick, OTR
Η Sheila Frick είναι μία παγκοσμίου φήμης κλινικός, λέκτορας και πρωτοπόρος της εργοθεραπείας. Έχει περισσότερα από 20 χρόνια κλινικής εμπειρίας στην ψυχιατρική και γενική αποκατάσταση πριν ειδικευτεί στην παιδιατρική. Η ειδικότητα της επικεντρώνεται στις δυσλειτουργίες αισθητηριακής επεξεργασίας, στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, και στις θεραπευτικές παρεμβάσεις ακρόασης. Έχει ιδρύσει και συνεχίζει να εξελίσσει την παρέμβαση της Θεραπευτικής Ακρόασης (Therapeutic Listening), την οποία έχει διδάξει σε περισσότερους από 10.000 θεραπευτές σε όλον τον κόσμο. Είναι λέκτορας επίσης σε θέματα όπως η κλινική νευρολογία, η αναπνοή, το αιθουσαίο/ακουστικό σύστημα, και διάφορες θεραπευτικές μεθόδους ακρόασης. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Listening with the Whole Body: Clinical Concepts and Treatment Guidelines for Therapeutic Listening», και μία από τις συγγραφείς των βιβλίων «Core Concepts in Action, Astronaut Training: A Sound Activated Vestibular-Visual Protocol» και «Out of the Mouths of Babies».Χελμού 35 • 14565 • Άγιος Στέφανος, Αττικής • +30 210 814 2218 • Fax: +30 210 814 5949
© 2005-2017 Παιδιατρικό Ινστιτούτο Ε.Π.Ε.

Ενημέρωση 29/8/2017