ΠΑΙΔ.Ι.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (ΠΑΙΔ.Ι.)
Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών με Αναπτυξιακές, Μαθησιακές και Κινητικές Διαταραχές
Κέντρο Ημέρας Πρώιμης Παρέμβασης (Κ.Η.Π.Π.)
• Ειδικό Παιδαγωγικό • Εργοθεραπεία • Λογοθεραπεία • Φυσιοθεραπεία • Ψυχολογική Στήριξη
• Μαθησιακό • Ομάδες Κοινωνικοποίησης • Συμβουλευτική Γονέων • Δια Βίου Εκπαίδευση
Χελμού 35 • 14565 • Άγιος Στέφανος, Αττικής •
( +30 210 814 2218 • Fax: +30 210 814 5949
Switch to English
Για Γονείς Για Ειδικούς
HomeTo Κέντρο μαςΥπηρεσίεςΚ.Η.Π.Π.ΚαλοκαιρινόFAQΕπικοινωνία ΣεμινάριαΑίτηση ΕγγραφήςΦόρμα ΕνδιαφέροντοςΕκπαίδευση στην Α.Ο.UpledgerΘέσεις Εργασίας

Τι είναι το Πρόγραμμα RDI®;


Το RDI® είναι το ακρώνυμο για “Relationship Development Intervention” (στα ελληνικά « Αναπτυξιακή Παρέμβαση Αλληλεπίδρασης»), και είναι μια οικογενειο-κεντρική παρέμβαση για τα άτομα του αυτιστικού φάσματος που στοχεύει στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στις δεξιότητες της δυναμικής σκέψης.

 

Το πρόγραμμα RDI® αναπτύχθηκε από τον Δρ. Steve Gutstein και την Rachelle Sheely, κλινικοί ψυχολόγοι από το Χιούστον του Τέξας, ΗΠΑ.

Μελετώντας τις πιο πρόσφατες έρευνες πάνω στον αυτισμό, ο Δρ. Gutstein διαπίστωσε μια αξιοσημείωτη συναίνεση μεταξύ ερευνητών σε όλο τον κόσμο : «….ακόμα και τα πιο ικανά άτομα στο φάσμα του αυτισμού δεν έχουν ορισμένες ικανότητες απαραίτητες για διάδραση με το πραγματικό περιβάλλον, κυρίως αυτών της απόκτησης διαπροσωπικών σχέσεων, ανεξαρτησίας και ποιότητας ζωής, οι οποίες είναι δυναμικές και μεταβαλλόμενες. Ικανότητες όπως η ανταλλαγή συναισθημάτων και εμπειριών, η ευέλικτη σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η προσαρμοστικότητα, και πολλές άλλες, αποτελούν μέρος αυτού που αποκαλούμε δυναμική νοημοσύνη».

 

Ο σκοπός του RDI® είναι να οικοδομήσει και να αποκαταστήσει τη δυναμική νοημοσύνη διδάσκοντας τα άτομα του αυτιστικού φάσματος να διαχειρίζονται και να κατανοούν έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και αλλαγές.

Το Πρωτόκολλο RDI®

 

Το Πρωτόκολλο RDI® αποτελείται από τα εξής τρία στάδια:

 

1. Στόχοι Γονέων

 

2. Στόχοι Παιδιού

 

3. Βιντεοσκόπηση και Πλατφόρμα RDI®

 


 

1. Στόχοι Γονέων

 

Το RDI® είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των γονέων οι οποίοι εκπαιδεύονται με την βοήθεια και την υποστήριξη της συμβούλου RDI®.

Η σύμβουλος θα τους βοηθήσει να αλλάξουν την προσέγγιση τους και τον τρόπο σκέψης τους, ώστε το παιδί να μπορέσει να προοδεύσει στην συναισθηματική και κοινωνική του ανάπτυξη και στη δυναμική του σκέψη.

Το πρωτόκολλο RDI® αποτελείται από διάφορα στάδια που οι γονείς πρέπει να κατακτήσουν για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.

Οι οικογένειες προχωρούν μέσα από το πρωτόκολλο ένα στάδιο κάθε φορά. Το πόσο γρήγορα κανείς ολοκληρώνει κάθε στάδιο εξαρτάται από τις προσωπικές ανάγκες της κάθε οικογένειας.

 

2. Στόχοι Παιδιού

 

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης των γονέων εισάγονται σταδιακά οι Στόχοι του Παιδιού. Οι γονείς, με την καθοδήγηση της συμβούλου, ενσωματώνουν τους στόχους μέσα σε δραστηριότητες -τύπου παιχνιδιού- και μέσα στην καθημερινή ζωή με το παιδί τους.

Στη συνέχεια, και εφόσον αυτό είναι δυνατό, εμπλέκονται στο πρόγραμμα και άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντος (αδέλφια, παππούδες και γιαγιάδες, θείοι και θείες, κλπ.). Όταν το παιδί είναι έτοιμο, το φέρνουμε προσεκτικά σε επαφή με έναν συνομήλικό του σε παρόμοιο επίπεδο ανάπτυξης σχέσεων και διαμορφώνουμε μια δυάδα. Σταδιακά, προσθέτουμε και άλλα παιδιά στη δυάδα και αυξάνουμε τον αριθμό τοποθεσιών στα οποία συνυπάρχουν τα παιδιά, ώστε το παιδί να μάθει να διαμορφώνει και να διατηρεί σχέσεις σε διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια.

 

3. Βιντεοσκόπηση και Πλατφόρμα RDI®

 

Κατά την διάρκεια του προγράμματος είναι απαραίτητο οι γονείς να παρέχουν βίντεο και προσωπικές αναλύσεις από την διάδραση με το παιδί τους. Η σύμβουλος χρησιμοποιεί τα βίντεο και τις αναλύσεις για να τους βοηθήσει στην διαδικασία καθοδήγησης. Η οικογένεια λαμβάνει ενημέρωση μέσα από τις συναντήσεις με την σύμβουλο και από την πλατφόρμα του RDI®.

Η πλατφόρμα RDI® είναι ένα εκπαιδευτικό και διαδικτυακό σύστημα που επιτρέπει στους γονείς να κάνουν μία ποικιλία πραγμάτων. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, αποτελεί έναν εικονικό χώρο όπου σύμβουλοι, γονείς και άλλα μέλη της κοινότητας μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάζουν εμπειρίες και πληροφορίες, παρέχει πρόσβαση σε εβδομαδιαία εκπαιδευτικά webinars (εξ’ αποστάσεως σεμινάρια) και σε τόπους συζήτησης (forums) για γονείς και συμβούλους.


 

Η Δομή του Προγράμματος του RDI®

        Αρχική Συνέντευξη με τους Γονείς            (1-2 60λεπτες συναντήσεις)

        Εκπαιδευτικοί Στόχοι Γονέων        (1 μήνας με εβδομαδιαίες 60λεπτες συναντήσεις)

        Αξιολόγηση RDA       (4-5 60λεπτες συναντήσεις)

        Στόχοι Ετοιμότητας Γονέων            (1 μήνας με εβδομαδιαίες 60λεπτες συναντήσεις)

        Στόχοι Καθοδήγησης Γονέων         (2-3 μήνες με εβδομαδιαίες 60λεπτες συναντήσεις)

        Στόχοι Καθοδήγησης Γονέων και Στόχοι Παιδιού           (η διάρκεια εξαρτάται από την πορεία βελτίωσης του κάθε παιδιού )

Αρχική Συνέντευξη με τους Γονείς      (1-2 60λεπτες συναντήσεις)

Η αρχική συνέντευξη με τους γονείς και η λήψη ιστορικού μας παρέχουν πληροφορίες για την ανάπτυξη του παιδιού, ικανότητες και τομείς στους οποίους αντιμετωπίζει δυσκολία, τις προσδοκίες των γονέων για το παιδί τους καθώς και τη δυνατότητα τους να εφαρμόσουν τις συμβουλευτικές προτάσεις της συμβούλου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οικογένεια μπορεί να λάβει μια γενική περιγραφή του RDI® και πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πλατφόρμα του RDI®.

Εκπαιδευτικοί Στόχοι Γονέων   (1 μήνας με εβδομαδιαίες 60λεπτες συναντήσεις)

Αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση, οι γονείς ξεκινάνε ένα πρώτο κύκλο εκπαίδευσης όπου θα εξηγηθούν οι βασικές αρχές του προγράμματος σε συνδυασμό με τις τελευταίες έρευνες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού και του αυτισμού. Μέρος της εκπαίδευσης είναι και η γνωριμία και χρήση της πλατφόρμας RDI®.

Αξιολόγηση RDA   (4-5 60λεπτες συναντήσεις)

Το RDA (Relationship Development Assessment) είναι μια αξιολόγηση η οποία τεκμηριώνει το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι γονείς και το παιδί σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος.

Στην πρώτη αξιολόγηση κάθε γονέας θα περάσει περίπου 30 λεπτά μόνος με το παιδί του με διαφορετικές δραστηριότητες επιλεγμένες από την σύμβουλο. Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται με το παιδί να περνά επιπλέον 30 λεπτά μαζί με την σύμβουλο, σε διαφορετική ημέρα. Όλη η αξιολόγηση καταγράφεται με την χρήση βίντεο.

Μετά την πρώτη αξιολόγηση (RDA),οι γονείς συμμετέχουν στον εντοπισμό ενός πρώτου εξατομικευμένου πλάνου υποστήριξης (Personalized Support Plan) ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του παιδιού τους.

 

Στόχοι Ετοιμότητας Γονέων       (1 μήνας με εβδομαδιαίες 60λεπτες συναντήσεις)

Σε αυτό το στάδιο η σύμβουλος βοηθάει τους γονείς να αντιληφθούν και να κατακτήσουν το επίπεδο εμπλοκής και ετοιμότητας που απαιτεί το πρόγραμμα. Οι γονείς αναλύουν ενδεχόμενα προσωπικά εμπόδια αλλά και την χρονική τους διαθεσιμότητας.

Στόχοι Καθοδήγησης Γονέων    (2-3 μήνες με εβδομαδιαίες 60λεπτες συναντήσεις)

Σε αυτό το στάδιο οι γονείς θα εξοικειωθούν με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος καθοδήγησης. Για παράδειγμα, οι γονείς θα μάθουν αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας, να παρέχουν ευκαιρίες για αμοιβαία επικοινωνία και να διατηρούν μια κατάσταση πλήρους επίγνωσης (mindfulness) όταν αλληλεπιδρούν με το παιδί τους.

Στόχοι Καθοδήγησης Γονέων και Στόχοι του Παιδιού (η διάρκεια εξαρτάται από την πορεία βελτίωσης του κάθε παιδιού)

Σε αυτό το στάδιο, οι γονείς θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν την γνώση τους στην αποτελεσματική καθοδήγηση, ενώ παράλληλα θα διαλέξουν με την σύμβουλο συγκεκριμένους στόχους για το παιδί.

Οι στόχοι του παιδιού αναπτύσσονται σε τρία στάδια που αντιστοιχούν στα τρία πρώτα χρόνια της τυπικής κοινωνικής και γνωστική ανάπτυξης ενός παιδιού.

Μετά την ολοκλήρωση των τριών πρώτων σταδίων και καθώς οι γονείς παρουσιάζουν ικανότητα χρήσης του προγράμματος RDI®, θα μπορέσουν να προχωρήσουν ως ανεξάρτητοι καθοδηγητές στο πρόγραμμα «Δυναμικής Νοημοσύνης» το οποίο περιλαμβάνει τα πιο προχωρημένα στάδια των στόχων του παιδιού.

Για Περισσότερες Πληροφορίες

        Το πρόσφατο βιβλίο The RDI® Book: Forging New Pathways for Autism, Asperger’s and PDD with the Relationship Development Intervention Program, είναι μια άριστη πηγή για να μάθετε περισσότερα για την RDI®.

        RDI® ιστότοπος : www.rdiconnect.com

·        Το εισαγωγικό βίντεο του Δρ. Gutstein’s για την RDI®:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DNqvz7po598

        Στο Facebook (στα ελληνικά) : «RDI®: Αναπτυξιακή Παρέμβαση της Αλληλεπίδρασης»

        RDI®: "Μία Παρέμβαση Επικεντρωμένη στην Οικογένεια" http://rdiconnect2.rssing.com/chan-9283677/latest.php#item3

Χελμού 35 • 14565 • Άγιος Στέφανος, Αττικής • +30 210 814 2218 • Fax: +30 210 814 5949
© 2005-2017 Παιδιατρικό Ινστιτούτο Ε.Π.Ε.

Ενημέρωση 26/7/2016